SALA DE FORTA

O sala de forta trebuie sa se afle intr-un spatiu adecvat, unde exista acces la transportul public cat si la parcari pentru clienti. Se recomanda ca locatia sa se bazeze pe grupurile de varsta pe care si le doreste ca si clienti ( copii, tineri, adulti, etc. ) dar sa se afle si intr-o regiune populata, unde exista cerere pentru o sala, astfel atragand o clientela cat mai mare si vasta. De asemenea, aceasta trebuie sa fie intr-o zona unde nu sunt si alte sali de forta, pentru a minimiza concurenta. In functie de capacitatea acesteia, trebuie gandit numarul optim de clienti; in functie de timpul preferat de clienti, se va face si programul salii; samd.
Un lucru foarte important il reprezinta si design-ul spatiului: cum vor fi pozitionate aparatele si ce fel de aparate vor fi necesare pentru clienti? De exemplu, daca sala se va concentra pe un grup de adulti-pensionari, aceasta nu va investi in greutati libere, ci in aparate, ele fiind mai usor de utilizat si scad riscul de accidente. Echipamentele reprezinta strictul necesar pentru o sala de forta. Ele evolueaza din ce in ce mai mult; functiile lor se diferentiaza, fiind din ce in ce mai specializate.

In cadrul design-ului, trebuie sa avem in vedere lucrurile de baza: sistemul de ventilatie – ce trebuie sa circule aer curat continuu, la o temperatura adecvata, datorita activitatilor intense; podeaua – aceasta trebuie sa fie acoperita cu un material cauciucat, pentru a rezista la utilizarea excesiva ( exercitii, greutati, aparate, etc ); izolarea fonica – pentru a nu deranja populatia din mediul exterior ( in special in cazul salilor de forta cu un program non-stop ); lumina naturala si artificiala – este imperios necesara pentru ca activitatile sa se desfasoare corespunzator, dar, in cazul luminii naturale in exces, este bine sa folosim un sistem de umbrire ( jaluzele verticale opace / orizontale, rolete opace / semi-opace, rulouri exterioare, etc.); oglinzile – acestea sunt foarte importante, avand in vedere ca sunt folosite de clienti pentru a-si verifica pozitia atunci cand acestia se antreneaza (inca un motiv pentru care jaluzelele verticale opace / orizontale, roletele opace / semi-opace, rulourile exterioare sunt necesare ); culoarea peretilor interiori – pentru a stimula energia, se recomanda folosirea culorilor si nuantelor de rosu/portocaliu.

​Un punct forte pentru aceste spatii il reprezinta terenurile de langa sala, unde clientii pot desfasura diverse activitati sportive ( terenuri de baschet, fotbal, volley , piscine, etc. ). Acestea se pot afla fie in exteriorul spatiului de baza, sau in cadrul acestuia. De asemenea, terenurile libere exterioare unde se pot desfasura activitati fizice ( cu greutati ) sunt bine venite.
Serviciile oferite de catre sala sunt foarte importante. Fie ca vorbim de antrenori personali sau de instructori care sustin diferite cursuri pentru clienti, de standuri cu suplimente, de magazine cu articole folositoare pentru activitatile sportive, orice serviciu care ajuta clientii este binevenit. Desigur, o sala de forta trebuie sa aibe un spatiu sanitar dotat cu unitati proportionale cu capacitatea acesteia.

​Salile de forta sunt diferite, dar au acelasi scop. Sa le asigure indivizilor un spatiu special amenajat pentru desfasurarea activitatilor fizice. Pentru a asigura acest lucru, sunt necesare mai multe criterii legate de aparatura si strategie, dar si de design, pentru a atrage cat mai multi clienti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 − one =

Call Now Button