DORMITORUL COPIILOR

Camera destinata copiilor trebuie construita dupa diferite criterii, cum ar fi varsta, sexul si preferintele acestuia. Fie ca vorbim despre copii cu varste intre 0-2 ani, 2-5 ani sau peste, locul in care isi vor petrece cea mai mare perioada de timp va avea influente asupra acestora. Pe masura ce copiii cresc, mobilierul va trebui adaptat, asa ca suntem nevoiti sa fim precauti la ceea ce cumparam, pentru a nu risipi bani pe diverse obiecte ce nu pot fi folosite prea mult timp.Un lucru bun, atat pentru parinti cat si pentru copii, este implicarea copiilor in decorarea camerei. Bineinteles, atunci cand copilul este capabil sa-si exprime nevoile.
​Primul pas in decorarea spatiului pentru copii il reprezinta alegerea culorii. Aceasta poate depinde mult si de preferintele celor mici, cat si de starea ce se doreste exprimata prin culoarea respectiva. Culoarea rosie creste nivelul de energie, stimuleaza conversatia si aduna oamenii laolalta. Pentru a stimula energia, se poate folosi si culoarea portocalie. Culoarea galbena emana o stare de fericire si de bun-venit, dar s-a dovedit stiintific cum ca bebelusii tind sa planga mai mult in camere vopsite in aceasta culoare. Culoarea albastra tinde sa produca o stare de relaxare, asemenea culorii verzi. Pentru a stimula creativitatea, multi aleg culoarea mov.

Culoarea si lumina merg mana in mana. Pentru a profita cat mai mult de nuantele culorii alese si de a-i oferi copilului cat mai multa vizibilitate , avem nevoie de lumina naturala si artificiala. Cea artificiala trebuie sa vina dintr-o sursa cu intensitate reglabila, pentru a nu dauna ochilor. De asemenea, nu strica sa avem si o lumina de veghe, pentru a-i aduce un plus de confort copilului pe timp de noapte. Pentru cat mai multa lumina naturala, sunt necesare cat mai multe ferestre. Bineinteles, vom avea nevoie si de o solutie de umbrire pentru a evita excesul de lumina exterioara. Pentru acest lucru, putem folosi jaluzele verticale, orizontale, rolete, rulouri exterioare, perdele, draperii, etc. Cele mai bune solutii sunt adesea reprezentate de rulouri, pentru a impiedica diversele accidente pentru copil, dar si roletele sau jaluzelele orizontale, pentru a putea lasa geamul neacoperit, oferindu-i acestuia o priveliste catre exterior.

Alaturi de aceste aspecte de design, putem sa le stimulam imaginatia copiilor prin diverse desene sau picturi pe pereti, eventual lasandu-i sa aleaga ceea ce sa fie pictat. Acestea trebuie sa reprezinte ceva simplu, eventual amuzant, pentru a creste confortul salii. Ele se pot asorta cu mobilierul si diferitele ornamente ( obiecte, covoare, jucarii, etc ).
Jucariile pentru copii reprezinta o pasiune, o colectie. Acestea se depoziteaza la vedere, pentru ca acestia sa le poata folosi oricand simt nevoia. Putem sa folosim fie dulapuri suspendate, fie rafturi, biblioteci, etc. Trebuie sa le oferim un spatiu copiilor unde se pot juca linistiti cu jucariile, fara a risca sa se accidenteze. Un covor simplu, dintr-un material rezistent si tare este recomandat, pentru a nu aluneca. Toate obiectele din camera ( pat, jucarii, obiecte de decor, etc ) trebuiesc depozitate cat mai in margine, in caz ca acestia vor alerga sau se vor agita de colo-colo.

Camera copiilor trebuie sa reflecte dorintele lor, sincronizate cu nevoile reale ale acestora si cu siguranta pe care parintii trebuie sa le-o ofere. Culoarea, lumina, mobilierul, decorul, tehnologia si spatiul sunt criteriile de baza ce trebuiesc indeplinite, restul fiind lasate la libera imaginatie, atata timp cat nu se ciocnesc intre ele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 2 =

Call Now Button